Ekologiczne logo
Marzena Żeber, 05.05.2009
 
Ekologiczne logo
Rozporządzenie UE o rolnictwie ekologicznym – ścisłe zasady znakowania oraz zamieszczania logo mają zminimalizować ryzyko wprowadzania konsumentów w błąd. 

Uregulowano podstawowe wymagania w zakresie produkcji, pakowania oraz transportu żywności ekologicznej. Zarówno produkcja, jak i dostarczanie na rynek UE produktów ekologicznych opatrzonych stosownymi etykietami i logo podlega szeregowi działań składających się na określony proces, który musi zostać w pełni zrealizowany. Rolnicy tradycyjni muszą przejść przynajmniej dwuletni okres przejściowy, zanim będą mogli oznaczać jako produkty ekologiczne to, co wprowadzają na rynek. Jeśli chcą produkować zarówno produkty konwencjonalne, jak i ekologiczne, muszą wyraźnie oddzielić od siebie te dwie działalności.
Ponadto, ekologiczne oznakowanie nie może być zamieszczone na etykiecie, jeśli widniałaby na niej informacja, że odnośny produkt zawiera GMO. Jednak produkty zawierające wskutek przypadkowego zanieczyszczenia nie więcej niż 0,9% pozostałości GMO będą mogły być znakowane jako ekologiczne.
Żywność ekologiczną będzie można importować jedynie pod warunkiem, że będzie ona produkowana według równoważnych zasad produkcji. Lista substancji (nawozów, środków poprawiających jakość gleby, jak również środków ochrony roślin) dopuszczalnych w rolnictwie ekologicznym nie ulegnie zmianie.
Logo rolnictwa ekologicznego UE obowiązuje do znakowania produktów pakowanych przez producentów, a importerzy ekologicznej żywności będą mieli prawo do jego stosowania.
Aby tzw. produkt końcowy mógł zostać oznakowany jako ekologiczny, będzie musiał składać się co najmniej w 95% z ekologicznych składników żywnościowych; wszystkie inne końcowe wyroby żywnościowe mogą zawierać informacje o składnikach ekologicznych wyłącznie na liście składników.
Nowe rozporządzenie stanowi odpowiedź na wnioski przyjęte przez Radę Unii Europejskiej na posiedzeniu w październiku 2004 roku, w sprawie Europejskiego Planu Działań dla Żywności Ekologicznej i Rolnictwa z czerwca 2004 roku, który zawiera ogólną strategiczną wizję wkładu rolnictwa ekologicznego we Wspólną Politykę Rolną Unii Europejskiej.
Aby zwiększyć wiarygodność, na wszystkich produktach znakowanych jako ekologiczne muszą, z mocy prawa, znajdować się: nazwa ostatniego podmiotu przygotowującego produkt do obrotu, tzn. rolnika, przetwórcy lub sprzedawcy oraz nazwa i/lub numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej.
Ekologiczne logo i system znakowania są zaprojektowane tak, by dać pewność, że
produkty które kupujemy są wytwarzane zgodnie z wymogami Rozporządzenia UE o rolnictwie ekologicznym.
 
Źródło: „Agroserwis” z 01.04.2009, http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_pl
 
 
 
 
 


tagi: prawo, rolnictwo ekologiczne, żywność ekologiczna

Powiadom znajomego
Pobierz PDF (pomyśl o środowisku zanim wydrukujesz)
Dodaj komentarz
 

Projekt ZIG został zakończony! (info)



Fairtrade Polska:
Fairtrade Polska
 
 
 
 
                    


Na tej stronie przedstawialiśmy krakowski biznes ekologiczny oraz wspierające go instytucje i organizacje.
Projekt ZIG został zakończony!
akcja   alternatywna ekonomia   barter   biuro   biznes   certyfikat środowiskowy   CSR   dotacje   działalność gospodarcza   działania proekologiczne   edukacja   ekoimprezy   Ekologia   ekonomia   elektrośmieci   energia   eventy   Fair Trade   fairfood   Fairtrade   festiwal   film   FSC   fundusze strukturalne   GMO   gospodarka   gra   herbata   imprezy   kakao   kiermasz   konferencja   konferencje   konkurs   kryzys   kryzys ekonomiczny   las   mapy   mikroprzedsiębiorstwo   moda   MPO   MSP   NGO   ochrona   odpady   odpowiedzialność społeczna   OZE   praca   prawo   przedsiębiorstwa   przemysł   przewodniki   PZS   raport   recykling   reuse   rolnictwo   rolnictwo ekologiczne   rozwój   seminarium   Sprawiedliwy Handel   spółdzielnie   szkolenia   szkolenie   targi   turystyka   UE   warsztaty   wegetarianizm   wykłady   wymiana   yerba mate   zakupy   zarządzanie   zdrowa żywność   zielone technologie   ZIG   ZIG partner   Zrównoważony rozwój   środowiska   żywność   żywność ekologiczna  
Wybierz miesiąc



Polecamy:

Fundacja ''Koalicja Sprawiedliwego Handlu'' - Fairtrade Polska